•  فیزیک پزشکی
    مدیر گروه
    دکتر بیژن هاشمی

آمار و اطلاعات

.:: دکتری ::.

فیزیک پزشکی
معرفی

فیزیک پزشکی عبارت است از کاربرد اصول علم فیزیک و تکنولوژی های موجود در پیشرفت های پزشکی است. این پیشرفت ها می توانند در حوزه تشخیص، درمان و گاه در حیطه دارویی باشند. فیزیک پزشکی از دو علم جذاب و پرکاربرد فیزیک و پزشکی تشکیل شده است. ارتقای زندگی و سلامت بشر مرهون پیشرفت رشته هایی هم چون این رشته می باشد. بنابراین همواره تحصیل در این رشته مد نظر بسیاری از دانشجویان در سرتاسر جهان بوده است.
دانشجو در تحصیل این رشته، طی یک دوره آموزشی تئوری و عملی با زیر شاخه های مختلف این رشته و کاربرد آنها در بخشهای تشخیصی و درمانی آشنا می شود و با آخرین اصول علمی و روش های رایج در فیزیک پزشکی کاربرد مفاهیم، تئوری ها و روش های فیزیکی در پزشکی و بهداشت و درمان است. در واقع یک شاخه کاربردی از علم فیزیک است که با کاربرد مفاهیم و روش های فیزیکی در تشخیص و درمان بیماری های انسان مرتبط است. این رشته دارای پنج حوزه اصلی تصویربرداری پزشکی، پزشکی هسته ای، رادیوترپی، رادیوبیولوژی و حفاظت و پرتوهای غیر یونساز در تشخیص و درمان می باشد.
به دلیل توانمندی این رشته در علوم و فن اوری نوین در عرصه تشخیص و درمان، زمینه های دیگری از قبیل تصویربرداری عملکردی و ساختاری، انالیز و پردازش تصاویر پزشکی، تصویربرداری مولکولی، روش های اندازه گیری فیزیولوژیکی، سیگنال های الکتروفیزیولوژی و بیوالکتریسیته، کاربردهای نور، صوت و لیزر و نانوتکنولوژی نیز به این رشته افزوده شده است. دوره دکتری تخصصی این رشته از دو مقطع اموزشی و پژوهشی تشکیل شده است.
از بارزترین ویژگی های فیزیک پزشکی بین رشته ای بودن آن است، چرا که تحصیل در این رشته محدود به یک حیطه خاص نبوده و لازمه پیشرفت در این رشته آگاهی و توانمندی در حیطه های مختلفی از جمله علوم پزشکی، فیزیک، مهارت های مهندسی-فنی و دانش بکارگیری آن ها می باشد. تمرکز اصلی گروه فیزیک پزشکی دانشگاه تربیت مدرس بر روی تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری و حفاظت پرتوی، پزشکی هسته ای، امواج فراصوت، پرتودرمانی، رادیوبیولوژی و میدان های الکترومغناطیس است.
دانشجویان ورودی دکتری از رشته های مختلف فیزیک پزشکی، فیزیک، بیوفیزیک، مهندسی پزشکی، مهندسی پرتوپزشکی، مهندسی هسته ای (گرایش پرتو پزشکی)، تکنولوژی رادیولوژی، پرتوپزشکی، فناوری تصویر برداری پزشکی، پزشکی هسته ای، رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوی و دکترای پزشکی عمومی، دندانپزشکی و داروسازی هستند. دانشجویان ورودی گروه فیزیک پزشکی می توانند تحقیقات خود را در آزمایشگاه های مختلف این گروه شامل آزمایشگاه های دزیمتری و حفاظت، پزشکی هسته ای، میدان های الکترومغناطیس تحریک پذیر، امواج فراصوتی و کالیبراسیون صوتی، لیزر و ام ار شروع نمایند و تجارب سودمندی را کسب نمایند. این گروه امیدوار است که با بهره بردن از امکانات و تکنیک های به روز دنیا، همزمان با پرورش محققان پیشرو در این زمینه، در راستای پاسخ به سؤالات حل نشده در رمینه های پایه و بالینی به منظور درمان برخی بیماری ها، گام بردارد.

مهارت‌های شغلی


فارغ التحصیلان مقطع دکتری رشته فیزیک پزشکی قادر خواهند بود که در جایگاه های متفاوت آموزشی، پژوهشی و کاربردی در زمینه علوم پایه و بالینی بصورت مستقل ایفای نقش کنند. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فعالیت آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها و مراکز آموزشی بویژه دانشگاه های علوم پزشکی
- فعالیت پژوهشی در مراکز تحقیقاتی مرتبط
- فعالیت پژوهشی و کاربردی در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان
- مراکز پزشکی و صنعتی که با اشعه سر و کار دارد
- مراکز تولید رادیوایزوتوپ وسیکلوترون
- مراکز کالیبراسیون پرتویی و صوتی
- حوزه خفاظت پرتویی
- حوزه طراحی، تولید، ارزیابی، به کارگیری و نگهداری تجهیزات پزشکی
- بخش های تصویربرداری، پزشکی هسته ای، پرتودرمانی، و سایر بخش های مرتبط
- فعالیت های پژوهشی، کاربردی و بین رشته ای در واحدهای صنعتی


.:: کارشناسی ارشد ::.

فیزیک پزشکی
معرفی

فیزیک پزشکی شاخه ای از مجموعه فیزیک کاربردی به منظور پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها با بکارگیری اصول، روش ها، و فناوری های فیزیک پزشکی در عرصه های بالینی پزشکی و پژوهشی با هدف بهبود و ارتقای سلامت انسان ایجاد شده است. توسعه این علم در حوزه تشخیص، درمان و گاه در حیطه دارویی می تواند باشند. فیزیک پزشکی از دو علم جذاب و پرکاربرد فیزیک و پزشکی تشکیل شده است. ارتقای زندگی و سلامت بشر مرهون پیشرفت رشته هایی هم چون این رشته می باشد. بنابراین همواره تحصیل در این رشته مد نظر بسیاری از دانشجویان در سرتاسر جهان بوده است.
دانشجو در تحصیل این رشته، طی یک دوره آموزشی تئوری و عملی با زیر شاخه های مختلف این رشته و کاربرد آنها در بخشهای تشخیصی و درمانی آشنا می شود و با آخرین اصول علمی و روش های رایج در فیزیک پزشکی کاربرد مفاهیم، تئوری ها و روش های فیزیکی در پزشکی و بهداشت و درمان است. در واقع یک شاخه کاربردی از علم فیزیک است که با کاربرد مفاهیم و روش های فیزیکی در تشخیص و درمان بیماری های انسان مرتبط است.
این رشته دارای حوزه های تصویربرداری پزشکی، پزشکی هسته ای، رادیوترپی، رادیوبیولوژی و حفاظت و پرتوهای غیر یونساز در تشخیص و درمان و نیز تصویربرداری عملکردی و ساختاری، انالیز و پردازش تصاویر پزشکی، تصویربرداری مولکولی، روش های اندازه گیری فیزیولوژیکی، سیگنال های الکتروفیزیولوژی و بیوالکتریسیته، کاربردهای نور، صوت و لیزر و نانوتکنولوژی است. دوره کارشناسی ارشد این رشته از دو مقطع اموزشی و پژوهشی تشکیل شده است. از بارزترین ویژگی های فیزیک پزشکی بین رشته ای بودن آن است، چرا که تحصیل در این رشته محدود به یک حیطه خاص نبوده و لازمه پیشرفت در این رشته آگاهی و توانمندی در حیطه های مختلفی از جمله علوم پزشکی، فیزیک، مهارت های مهندسی-فنی و دانش بکارگیری آن ها می باشد.
تمرکز اصلی گروه فیزیک پزشکی دانشگاه تربیت مدرس بر روی تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری و حفاظت پرتوی، پزشکی هسته ای، امواج فراصوت، پرتودرمانی، رادیوبیولوژی و میدان های الکترومغناطیس است. دانشجویان ورودی ارشد از رشته های مختلف فیزیک، بیوفیزیک، تکنولوژی پرتوشناسی، تکنولوژی پزشکی هسته ای، تکنولوژی پرتودرمانی، مهندسی پزشکی، مهندسی هسته ای (گرایش پرتو پزشکی و راکتور)، فیزیک مهندسی، بینایی سنجی، فیزیوتراپی، اعضای مصنوعی و وسایل کمکی و علوم ازمایشگاهی هستند.
دانشجویان ورودی گروه فیزیک پزشکی می توانند تحقیقات خود را در آزمایشگاه های مختلف این گروه شامل آزمایشگاه های دزیمتری و حفاظت، پزشکی هسته ای، میدان های الکترومغناطیس تحریک پذیر، امواج فراصوتی و کالیبراسیون صوتی، لیزر و ام ار شروع نمایند و تجارب سودمندی را کسب نمایند. این گروه امیدوار است که با بهره بردن از امکانات و تکنیک های به روز دنیا، همزمان با پرورش محققان پیشرو در این زمینه، در راستای پاسخ به سؤالات حل نشده در زمینه های پایه و بالینی به منظور درمان برخی بیماری ها، گام بردارد.

مهارت‌های شغلی


فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد رشته فیزیک پزشکی قادر خواهند بود که در جایگاه های متفاوت آموزشی، پژوهشی و کاربردی در زمینه علوم پایه و بالینی بصورت مستقل ایفای نقش کنند. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فعالیت آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها و مراکز آموزشی بویژه دانشگاه های علوم پزشکی
- فعالیت پژوهشی در مراکز تحقیقاتی مرتبط
- فعالیت پژوهشی و کاربردی در مراکز رشد و پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان
- مراکز پزشکی و صنعتی که با اشعه سر و کار دارد
- مراکز تولید رادیوایزوتوپ وسیکلوترون
- مراکز کالیبراسیون پرتویی و صوتی
- حوزه خفاظت پرتویی
- حوزه طراحی، تولید، ارزیابی، به کارگیری و نگهداری تجهیزات پزشکی
- بخش های تصویربرداری، پزشکی هسته ای، پرتودرمانی، و سایر بخش های مرتبط
- فعالیت های پژوهشی، کاربردی و بین رشته ای در واحدهای صنعتی