متن کامل خبر


 
تلاش انتشارات دانشگاه برای عرضه نسخه های دیجیتالی آثار به صورت برخط

خلاصه خبر: مدیر انتشارات دانشگاه با اشاره به نقش تعیین کننده سامانه یکپارچه نشریات در استانداردسازی و نمایه سازی مجلات در پایگاه های علمی بین المللی گفت: با توقف چاپ فیزیکی کتاب در دانشگاه تربیت مدرس، تولید کتاب الکترونیکی و عرضه نسخه های دیجیتالی آثار به صورت برخط از راهبرد‌های اصلی دانشگاه است.

دکتر سید نجم‌الدین امیر شاه‌کرمی مدیر انتشارات دانشگاه در گفتگویی با تشریح برخی از فعالیت های این مرکز اظهار داشت: در پی اجرای طرح راهبردی و ارتقای رنکینگ دانشگاه تربیت مدرس، انتشارات دانشگاه نیز ماموریت های جدیدی را طراحی و در دستور کار خود قرار داده است که فعالیت‌های جاری را بهبود کیفی و توسعه قابل توجهی می‌دهد. در این خصوص و در راستای اهداف توسعه‌ای دانشگاه، تغییراتی در روند تهیه و آماده سازی کتاب که از جمله فعالیت‌های اصلی انتشارات بوده ایجاد شده است و اعضای هیات علمی، اثر آماده شده خود را در سامانه کتاب بارگذاری می کنند و اثر ارسالی بلافاصله در اختیار کارشناسان دفتر قرار گرفته و در فرایند بررسی، طرح در شورا و طی مراحل داوری و ... قرار می¬گیرد. همگام با عرضه و فروش برخط کتاب به متقاضیان داخل و خارج، آثار اعضای هیئت علمی دانشگاه به صورت فیزیکی نیز با همکاری مراکز پخش در سطح کشور به نمایش و فروش گذاشته می‌شود. خریداران می توانند نسخه چاپی و دیجیتال را به صورت حضوری یا از دور سفارش داده و دریافت نمایند. تولید و ارائه آثار به صورت ebook و epub نیز از جمله خدمات انتشارات به شمار می آید.
وی افزود: در بخش نشریات نیز حدود 40 نشریه داریم که با تلاش اعضای هیات علمی، سردبیر، مدیر مسئول و همکاران آن در حال فعالیت هستند که سامانه یکپارچه نشریات یکی از بسته های موفقیتی بود که در راستای طرح تحول راهبردی دانشگاه تعریف شد. در این سامانه آماده سازی و نشر مقاله به صورت یکپارچه طراحی شده است. این سامانه از ابتدای سال 97 بهره برداری شده است و امیدواریم برخی از مشکلات موجود در آن برطرف شده و بتوانیم به صورت کامل و یکپارچه نشریات را مدیریت کنیم.
مدیر انتشارات دانشگاه تاکید کرد: این سامانه سبب ایجاد فعالیت منظم همکاری مجریان امور نشریات با نویسندگان می‌شود و مسیر را هموار می‌کند تا نشریات در راستای افزایش کیفیت محتوا و اصلاح ساختار در جهت استانداردسازی و نمایه شدن در پایگاه های علمی بین المللی حرکت کنند.
وی تصریح کرد: از جمله همکاری های بین دانشگاهی، عضویت انتشارات دانشگاه در کنسرسیوم انتشارات 13 دانشگاه برتر کشور می‌باشد. در جلسات برگزار شده توسعه همکاری همه جانبه با 12 دانشگاه برتر به صورت هم افزایی برای کیفی سازی و گسترش فعالیتهای داخلی و بین‌المللی مورد تأکید قرار گرفته است. فعالیت های بین‌المللی مانند شرکت در نمایشگاه های بین المللی کتاب و فروش آثار علمی همچنین همکاری در تولید کتاب به زبان های دیگر مطرح است.
دکتر شاه کرمی با اشاره به حضور موفق انتشارات دانشگاه در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب امسال یادآور شد: انتشارات دانشگاه با کسب تجربیات ارزشمند شرکت در نمایشگاه بین المللی کتاب امیدوار است در سال های آتی حضوری شایسته تر و حساب شده تر داشته باشد. ما امسال افزایش 100 درصدی فروش نسبت به سال گذشته داشتیم و گسترش همکاری ما با مراکز پخش فعال در توزیع کتاب های دانشگاه موجب افزایش درآمد حاصل از فروش کتاب برای انتشارت دانشگاه شده است.
وی گفت: برنامه ما این است که نشر فیزیکی کتاب را فقط بر اساس سفارش انجام دهیم تا ضمن کاهش هزینه های سربار از اتلاف منابع محیط زیست نیز جلوگیری شود. ما درصددیم تا جایی که امکان دارد نسخه های دیجیتالی آثار را به صورت برخط و با حفظ حقوق کپی رایت عرضه کنیم.
مدیر انتشارات دانشگاه اذعان داشت: در راستای ارتقای رنکینگ دانشگاه و ارتباط و همکاری با دانشگاه های معتبر دنیا، ما در حال سازماندهی پژوهشی در مرکز نشر هستیم که تجارب دانشگاه های معتبر دنیا در زمینه نشر دانشگاهی را بررسی و بومی سازی کنیم. یافته‌های این پژوهش مبنای حرکت در گام های بعدی برای بهبود و توسعه فعالیت های انتشارات دانشگاه خواهد بود.
وی با اشاره به حضور موفق دانشگاه در مراسم کتاب سال جمهوری اسلامی تصریح کرد: ما هر ساله در کتاب سال جمهوری اسلامی دارای آثار برگزیده ای هستیم و این از افتخارات انتشارات دانشگاه می باشد که بدون برخورداری از سازمان عریض و طویل انتشارات در این مناسبت افتخارآمیز با موفقیت حضور داشته‌ایم. از جمله کتاب های برگزیده دانشگاه می توان به کتاب دکتر فردوس آقاگل زاده با عنوان زبان مازندرانی، توصیف زبان شناختی در سال 94، کتاب دکتر علی ارومیه ای با عنوان زمین شناسی مهندسی پیشرفته در سال 95 و کتاب دکتر سعید کاظمی نجفی با نام ارزیابی غیر مخرب درختان سرپا در سال 96 اشاره کرد که هر کدام سال قبل از برگزاری کتاب سال جمهوری اسلامی به نشر رسیده اند.
دکتر شاه کرمی با تاکید بر لزوم درآمدزایی در انتشارات دانشگاه اظهار داشت: یکی از چالش های پیش روی انتشارات دانشگاه این است که راهکارها و تدابیری بیندیشد که نشریات از حالت قائم به شخص بودن سردبیر و مدیر مسئول خارج شوند و انتشارات به سمت خوداتکایی حرکت کند و نیازهای دریافت بودجه اش از دانشگاه را به تدریج کاهش دهد، به گونه‌ای که علاوه بر تامین هزینه ها، درآمد زایی نیز داشته باشد. در این راستا، مد نظر قرار دادن نیازها و تقاضاها برای نشر آثار علمی داخلی، منطقه‌ای و جهانی می تواند راهگشا باشد. تولید چنین آثاری به مراتب درآمد زایی بهتری در بر خواهد داشت. شرکت در مناسبت های نمایشگاهی نشر، عرضه و فروش اینترنتی و در معرض دید قرار دادن محصولات انتشارات در دستیابی به این هدف بسیار کمک کننده خواهد بود.
وی در پایان افزود: همسو با موارد یاد شده، تأسیس نمایشگاه و فروشگاه شهر کتاب در ضلع شمالی دانشگاه را برای نمایش و فروش مستقیم آثار انتشارات در دستور کار داریم. طی مذاکراتی با شهر کتاب، موافقت نسبی را در این زمینه دریافت کردیم تا به صورت همکاری دو جانبه این نمایشگاه را ایجاد کنیم و آثار علمی اعضای هیات علمی دانشگاه در مکانی شایسته در معرض مشاهده عمومی قرار گیرد.


3 دی 1397 / تعداد نمایش : 1813