متن کامل خبر


 
کارگاه آموزشی پرورش طیور ارگانیک در دانشکده کشاورزی برگزار شد

خلاصه خبر: کارگاه یک روزه آموزشی “پرورش طیور ارگانیک” با همکاری انجمن ارگانیک ایران، شرکت سرمایه گذاری کشاورزی کوثر و پژوهشکده علوم محیطی، شهریور ماه جاری در سالن اجتماعات شهیدخلوتی دانشکده کشاورزی برگزار شد.

در این کارگاه آموزشی؛ علاوه بر هیئت رئیسه دانشکده، دکتر علی رضا احسانی عضو هیات علمی دانشگاه، دکتر حسین محمودی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و رییس کمیسیون آموزش و پژوهش انجمن ارگانیک ایران ، مهندس سید رضا نورانی رییس هیئت مدیره انجمن ارگانیک ایران، دکتر باغبان زاده قائم مقام مدیر عامل و عضو هیئت مدیره شرکت سرمایه گذاری کشاورزی کوثر، دکتر سیاوش نیازی شهرکی مدیر کل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور، مهندس ناصر زرگر معاون برنامه ریزی و امور زیربنایی معاونت توسعه روستایی کشور، دکتر برات قبادیان معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت، دکتر علی برابری معاون امور فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، دکتر محمدرضا اردکانی مدیر اجرایی دفتر آیفوم ایران و تعداد دیگری از مسئولین، استادان، صاحب نظران، محققین و دانشجویان حضور داشتند.
در ابتدای این نشست دکتر علی اصغر طالبی، رئیس دانشکده کشاورزی، طی سخنانی اظهار داشت: کشور ما به دلیل قرار گرفتن در موقعیت خاصی که مناطق جغرافیایی مختلف را به هم ارتباط می دهد در برگیرنده زیست بوم ها یا نواحی اکولوژیکی بسیار متفاوت در شمال، غرب، شرق و مرکز می باشد و این تنوع آب و هوایی و اکولوژیکی باعث شده کشور ما از نظر تنوع زیستی (Biodiversity) بسیار کم نظیر می باشد و در هر یک از اقلیم ها در طول تاریخ گونه های گیاهی و جانوری متفاوت و سازگار با شرایط هر اقلیم رشد و تکامل پیدا کردند و یک ثروت عظیم خدادادی را برای کشور ما به وجود آوردند. متأسفانه ما سالیان طولانی از این ثروت عظیم غافل بودیم ولی در سالیان اخیر با تلاش متخصصین در دانشگاه ها، سازمان ها و مؤسسات تحقیقاتی اهمیت موضوع را به خوبی درک کردند ولی تا بهره برداری و استفاده مطلوب از این مخزن عظیم برای تولید، اشتغال، کارآفرینی و تولید ثروت و تأمین نیازهای غذایی که محور امنیت کشور ما است فاصله زیادی داریم.
وی خاطر نشان کرد: یکی از دلایل اصلی این سهل انگاری و غفلت، ضعف تاریخی ما ایرانیان در تبدیل علم به ثروت است که شاید علت اصلی آن تکیه کشور به فروش نفت خام است که ذهن و هوش، ذکاوت سرشار ایرانی را دچار کرختی و خواب¬آلودگی کرده است. البته نفت هم یک ثروت عظیم ملی است که می تواند موتور محرک پیشرفت کشور باشد و با تبدیل آن به صدها فرآورده ارزشمند، کشور را در بسیاری از زمینه ها بی نیاز کند. همه ما به خوبی می دانیم که نیروی انسانی توانمند یکی از مزیت های کشور ما است. محققین، اساتید و دانشجویان ما در طی بیست سال اخیر به خوبی نشان دادند که اگر سیاست مدون و حمایت های لازم وجود داشته باشد می توانند افتخارات بزرگی را برای کشور کسب کنند و رشد تولیدات علمی کشور در بیست سال اخیر نمونه بارز این تلاش و مجاهدت است ولی امروز دانشگاه های ما متوجه شده اند که صرفاً تولید علم و انتشارات علمی کافی نیست و این مسیر باید اصلاح بشود ضمن اینکه تولیدات علمی همیشه اهمیت خود را خواهند داشت ولی علم باید در اقتصاد، در اشتغال و کارآفرینی نقش داشته باشد و این مسیری است که کشورهای پیشرفته طی کرده اند. به عنوان مثال دانشگاه واگنینگن نقش اصلی را در اقتصاد کشور هلند دارد.
دکتر طالبی ادامه داد: خوشبختانه روند کاربردی کردن علوم و تجاری سازی علم در دانشگاه های کشور در سالهای اخیر شروع شده و یقین داریم که اگر حمایت لازم وجود داشته باشد؛ همانند روزی که در تولیدات علمی طی شد؛ دانشگاه ها می توانند در یک دور، زمانی حدود بیست ساله نقش بسیار مهمی را در اقتصاد کشور ایفا نمایند.دلیل دوم کم توجهی به موضوع ذخایر ژنتیکی، کم تحرکی متخصصین و دستگاه های مرتبط با موضوع است و مطالبه گری لازم برای جلب حمایت مسئولین و دولتمردان از موضوع ذخایر ژنتیکی وجود نداشته و ندارد. این یک واقعیت است که درک جایگاه و اهمیت بعضی از موضوعات توسط مسئولین نیاز به تکرار فراوان دارد همانند موضوع آب که تکرار مکرر آن در رسانه های صوتی، تصویری و فضاهای مجازی باعث شد تقریباً همه اهمیت آن را درک کنند و بر این اساس بودجه های قابل توجهی هم به آن اختصاص پیدا کند. در حالی که طرح کلان ملی ذخایر ژنتیکی؛ که یکی از طرح های مشترک بین وزارت علوم و وزارت جهاد کشاورزی است؛ به دلیل عدم تخصیص بودجه در وضعیت رکود قرار دارد که اجرای این طرح می تواند همه علاقمندان به مباحث ذخایر ژنتیکی را تحت پوشش قرار دهد و به حفاظت و حراست و بهره برداری از ذخایر ژنتیکی کمک نماید.
وی در ادامه تاکید کرد: نکته دیگری که لازم است بر آن تأکید کنیم این است که امروزه سازمان ها، نهادها، مؤسسات،دانشگاه ها و وزارت جهاد کشاورزی که خود را در قبال حفظ و حراست از ذخایر ژنتیکی و بهره برداری مطلوب از این ثروت عظیم ملی مسئول می دانند باید تلاش کنند که در کنار هم قرار بگیرند و ارتباط و همکاری صمیمانه ای با هم داشته باشند و خود را در این صحنه بسیار گسترده علم و عمل، رقیب همدیگر ندانند.
رییس دانشکده کشاورزی تصریح کرد: با همین رویکرد حداقل طی سالهای گذشته تحقیقاتی در زمینه اصلاح نژاد و تولید یک سویه مرغ گوشتی و ارگانیک و مناسب برای فضای باز از سوی دکتر واعظ و سایر همکاران گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی انجام شد که به نتایج بسیار خوبی رسید. خوشبختانه این تحقیقات با طرح دیگری تحت عنوان تولید مرغ Free Range با استفاده از سویه مرغ گوشتی توسط دکتر احسانی عضو هیأت علمی گروه علوم دام دانشکده تداوم یافت. این طرح به صورت پایلوت در مساحت حدود 5000 متر مربع با ظرفیت 1000 قطعه از سال 1394 در دانشکده کشاورزی شروع شد و خوشبختانه این طرح با تلاش زایدالوصف دکتر احسانی و دانشجویان عزیز گروه علوم دام در حال انجام است و با طراحی علمی دقیقی که در زمینه انتخاب صفات اعم از صفات مربوط به ایمنی و مقاومت در برابر بیماری ها، صفات مربوط به وزن بدن، کارآیی مصرف غذا و ظاهر مناسب و بازار پسندی محصول تولیدی صورت گرفت به نتایج خوب و امیدوار کننده ای دست یافته و انشاءا... با همت مضاعف به اهداف مورد نظر برسد.
اهداف اصلی این طرح که در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی تعریف می شود علاوه بر حفظ ذخایر ژنتیکی مرغ بومی، کمک به توسعه روستاها و اشتغال زایی روستایی و کاهش وابستگی به واردات و تولید محصول سالم و ارگانیک است.
گفتنی است که این کارگاه آموزشی با سخنرانی دکتر علی رضا احسانی و دیگر کارشناسان و همچنین بازدید شرکت کنندگان از محل مزرعه مرغ بومی دانشکده ادامه و تریبون های پرسش و پاسخ و بحث و مشورت و تبادل نظرهای علمی در این زمینه در دو نوبت صبح و بعدازظهر برگزار شد.


3 مهر 1397 / تعداد نمایش : 1425