متن کامل خبر


 
جلسه نهم هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی برگزار شد

خلاصه خبر: نهمین جلسه ی هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی چهاردهم تیرماه با حضور دکتر طالبی رئیس، حجت الاسلام والمسلمین دلنواز، نماینده دفتر مقام معظم رهبری در دانشکده، و جمعی از اساتید با موضوع بحران آب و بررسی تبعات سیاست گذاری های غلط در حوزه منابع آبی کشور برگزار شد.

نهمین جلسه ی هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی چهاردهم تیرماه با حضور دکتر طالبی رئیس، حجت الاسلام والمسلمین دلنواز، نماینده دفتر مقام معظم رهبری در دانشکده، و جمعی از اساتید با موضوع بحران آب و بررسی تبعات سیاست گذاری های غلط در حوزه منابع آبی کشور برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، دکتر میان آبادی به بررسی ابعاد مختلف و تبعات عدم سیاستگذاری های مناسب در منابع آب کشور پرداخت و گفت: افراط در سدسازی در سال های گذشته آثار متعدد اقتصادی، اجتماعی و امنیتی در کشور پدید آورد. هم اکنون نیز عدم سیاست گذاری مناسب در حوزه آب و افراط در طرح های انتقال آب بین حوضه ای رویکرد اشتباه دیگری است که نیاز به بررسی دارد.
در ادامه، از بین طرح¬های کلان انتقال بین حوضه ای دو طرح انتقال آب از دریای خزر به سمنان و طرح انتقال آب از دریای عمان به مشهد مطرح و تبعات سیاسی، اجتماعی،امنیتی، اقتصادی و مهندسی ارزش آنها بویژه بر مناطق مقصد مورد واکاوی قرار گرفت.
عضو هیأت علمی دانشگاه اظهار داشت: این طرح ها نه تنها نمی توانند مشکلات حوضه های مقصد را در کوتاه مدت به طور پایدار حل کنند، بلکه در میان مدت و بلند مدت منجر به بروز چالش ها و تبعات جدی امنیتی و ملی در کشور می شوند.
دکتر میان آبادی به تعطیلی کشاورزی که از سوی برخی به عنوان راهکار حل بحران آب کشور مطرح می گردد اشاره کرد و افزود: تعطیلی مطلق کشاورزی نمی تواند به عنوان یک راهکار اجرایی برای حل چالش بزرگ آب در کشور مطرح باشد و افرادی که از این مسأله سخن می گویند دچار آفت بخشی¬نگری هستند. برای حل این معضل باید به سه گانه آب-انرژی و غذا به طور همزمان نگاه کرد و بر مبنای آن برنامه ریزی و سیاستگذاری نمود. با توجه به شرایط سیاسی، اقلیمی، فرهنگی و جغرافیایی کشور، باید بین امنیت آبی، امنیت غذایی و امنیت انرژی یک رابطه تعادل تعریف و طراحی کرد.
در ادامه ی این نشست، دکتر باقری عضو هیأت علمی گروه منابع آب در پاسخ به این سؤالات که "چرا بین متخصصان آب اجماع وجود ندارد و چرا این متخصصان در بزنگاه¬های تاریخی در برابر تصمیمات غلط سکوت کردند؟" گفت: تا قبل از دهه 90 پارادایم حاکم بر موضوعات آبی پارادایم مهندسی بود. در این پارادایم استفاده حداکثری از منابع آب به نفع کارکردهای اقتصادی با استفاده هر چه بیشتر از تکنولوژی یک ارزش محسوب می¬شد و مشکلات امروزی آبی هنوز سر باز نکرده بود.
وی ادامه داد:به تدریج از دهه 90 به بعد با شکل گیری فلسفه توسعه پایدار نگاهها تغییر کرد و از آن زمان پارادایم مدیریت یکپارچه منابع آب شکل گرفت. در طول زمان ابعاد مختلف این پارادایم از جمله توجه به یکپارچه¬نگری در سطوح و ابعاد مختلف و مشارکت دادن ذی¬نفعان بیشتر شد. اصولا اختلاف نظر بین متخصصین آب از جنس اختلاف در جهان بینی است و به این راحتی قابل حل نمی باشد.
دکتر باقری در خصوص الویت کشور در استفاده از منابع آب تصریح کرد: این که اولویت کشور در استفاده از آب چیست شاید به تخصص آب ربط نداشته باشد، اما آن چه از منظر آب اهمیت دارد این است که هر استفاده ای که برای آب تعریف می شود باید در چارچوب ظرفیت برد آب یا آب تجدیدپذیر برنامه ریزی شود. در ضمن با توجه به وضعیت منابع آب کشور راه حل همه مشکلات کشور را نمی توان در بخش آب جستجو کرد. به عبارت دیگر نباید به آب به چشم موتور توسعه نگریسته شود بلکه آب یک کاتالیزور توسعه است.
عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: حل بحران آب از جنس مسایل پیچیده است. برای مسایل پیچیده نمی توان انتظار راه حل مقطعی و فوری داشت. برای حل مسایل آب به تحقیق و مطالعه فراوان نیازداریم.
در بخش دیگری از این جلسه، دکتر پورجم اظهار داشت: ما در کشوری با آب و هوای خشک و نیمه خشک زندگی می کنیم و چالش آب همواره برای ما تهدیدی مهم بوده است. باید به مردم و مسئولین درباره خطرات ناشی از کمبود آب بطور عاقلانه ای هشدار داد به گونه ای که آحاد جامعه مهیای پذیرش نظرات تخصصی جهت مصرف بهینه آب در همه عرصه ها باشند نه اینکه سیاستگذاری ها به تعطیلی بخش کشاورزی و وابستگی کشور بیانجامد.
عضو هیأت علمی گروه بیماری شناسی گیاهی به اهمیت خودکفایی در کشاورزی اشاره کرد و گفت:بحث خود کفایی در بعضی از محصولات کشاورزی از جمله گندم نه تنها امری ممکن که لازم و ضروری است. همه می دانیم که امروزه گندم به عنوان یک محصول استراتژیک در سطح جهان مورد توجه است و خود کفایی در آن امری آرمانی برای تمامی کشورهای مصرف کننده محسوب می شود. تولید این محصول به عنوان غذای اصلی مردم، در کشور ما نیز دارای اهمیت بسیار است. اگر بحث امنیت غذایی برای کشوری که در حصار اقتصادی، سیاسی و امنیتی دشمنان قرار دارد مطرح شود، آنگاه خودکفایی در تولید گندم نیز از اهمیت حیاتی برخوردار می شود.

جلسه نهم هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی

وی بر ایجاد زبان مشترک و درک مشکلات بخش کشاورزی و منابع طبیعی تأکید کرد و افزود: امروزه مباحث آب و کشاورزی در سطح کشور از جمله گفتمانهای مشترکی است که با زبانهای متفاوت مطرح می شود و لازم است علاوه بر درک مشترک موجود، به زبان مشترک هم برسیم زیرا هیچ کس نیست که مشکل کمبود آب را قبول نداشته باشد و مخالف برنامه ریزی جامع و مناسب در حفظ ذخایر استراتژیک آب کشور باشد. اما علی رغم این درک مشترک، از یک سو روشهای نادرست در بهره برداری از آب و عدم برنامه ریزی مناسب در بخش کشاورزی استمرار دارد و از سوی دیگر شاهد حمله مداوم به بخش کشاورزی هستیم.
در ادامه این نشست دکتر واعظ ترشیزی، دکتر کوچک زاده، دکتر وکیل پور، دکتر موسوی، دکتر مرید و دکتر میرلطیفی نیز به بیان دیدگاه های خود پرداختند.


13 شهریور 1396 / تعداد نمایش : 2949